Oldalak

2011. március 17., csütörtök

Egy Üzenet azoknak, akik Sorozatok készítésére adják a fejüket!

Kedves barátaim!


Végre ezt is meg kell írnom, mert elég fontos, és remélem minél többen el fogjátok olvasni ezt, és megértitek majd üzenetem lényegét.


A Paródia-sorozatok műfaja eléggé elterjedt mostanában, mind itthon, mind külföldön. Nálunk ezt a lejtőt akaratlanul is a Fun With Akatsuki és az Egy Akatsukis Élete című művek indították el. Természetesen, mint azt korábban freddyD-nél (Rossz PC Játékok Sorozat) is láthattuk, a nézőknek annyira tetszett, hogy elkezdték utánozni, ezzel kitágítani a műfajt. És mint akkor régen, most is rengeteg próbálkozás Balul sült el.


Egy valamit értsetek meg. Nem cseszegetésből mondom amit mondok, hanem azért hogy segítsek. 2008 óta vagyok benne a paródiák műfajában, sokat láttam, és csináltam is párat, így tanultam is, és mára nagyjából tudom, hogyan is működik.


Egyes emberek megnézik az adott elterjedt sorozatot, és azt gondolják: "Jééé, ilyet én is tudnék csinálni! Ha én is csinálok, híres leszek, és szeretni fognak! Csinálok egy Sorozatot!"
Egyre többen írnak rám azzal, hogy: "Lesz egy sorozatom! Nagyon jó lesz, itt meg itt fog játszódni, ezekkel a karakterekkel. Már csak a történetet kéne megírnom, és nemtudom ezzel meg ezzel a karakterrel pontosan mit csináljak XD"
Ez NEM így megy!

Egy sorozat vagy paródia nem így születik. Ha elhatározod szimplán egy másik mű alapján, hogy te is csinálsz, nem egyenes út a popularitás felé, és nem fog az öledbe hullani minden. Miért? Mert hiányzik egy alapvető aspektus abból amit elkezdtek. Ez pedig a Megbízható Alap!
Egy jó sorozat születése több aspektusból áll.

  1. Kell egy alap kiindulópont. Egy beszédtéma, egy videó, vagy valami történés a nagyvilágban.
  2. Kell egy bizonyos gondolkodásmód. Egyéni vélemény az adott témáról, és hozzászólási készség.
  3. Kell Logika! Az alaptémára építkezned kell, továbbfűzni, akár a végén máshova kijutni.
  4. Kell egyfajta Életfelfogás. Bármilyen megszólalást a magad kreativitásával át kell tudj alakítani valami viccessé, vagy esetleg vesézővé/kritikussá.
  5. Egy enyhe Cinikusság. :)
Ha ez mind megvan, már kész is van egy jó adag poén! Viccek, amiket te találtál ki élettapasztalataidnak, és társas életednek, vagy akár saját egyéni véleménnyilvánításodnak köszönhetően.
Példázzunk is egy kicsit. Vegyük például a Narutot. Nézed a Narutot, és látsz valami olyan cselekvést egy helyzetben, ami egyáltalán nem logikus. Ebbe simán bele tudsz kötni, és megtudod mondani, hogy mit is kellene alapjában csinálnia a karakternek. Tádá: Kész is egy alapvető Paródia-poén. A karakter 1: Vagy teljesen hülye, és megcsinálja a logikátlan dolgot, valami hülye kommentárt ad hozzá, és a többi értetlenkedik. 2: A Karakter Csakazértsem azt csinálja, és logikusan cselekszik, és utalgat rá, hogy "Milyen hülye lettem volna, ha..." 3: Mások viszik a hülyeségbe. 4: Mások próbálják megakadályozni. stb.. stb...
Vagy például, van egy ismerősöd (akiben megvan a kellő potenciál), aki NEM Ismeri a Narutot. Mesélsz neki róla, de Ő egyáltalán nem veszi komolyan, és poént csinál az egészből. Már van is forrásod, és átírhatod magadban az egészet, hogy berakhasd a sorozatodba. Aki nem ismeri a parodizálandó művet, sokkal cinikusabb szemmel tudja nézni az egészet.
Vagy esetleg az alapműben van egy olyan rész, ami emlékeztet egy 1: Másik sorozat momentumára. 2: Egy való életi eseményre. Ilyenkor bedobhatsz egy referenciát a sorozatba, és már kész is egy ütős poén.
De a legjobb, ha nézel egy sorozatot, akkor közben beüthet, a tipikus Mi lenne ha..? gondolat sor. Erre építheted a Történetedet, amit el akarsz mesélni!
Vagy egy bizonyos karakter kitalálása, úgy hogy eladható legyen. Egyszerűen fogod az alapkaraktert, és Kiemeled/Eltúlzod a meglévő tulajdonságait, és adsz neki egy stílust, ami a legjobban illik hozzá, hogy eltorzítsa kapcsolatát a többi szereplővel.
És még Tengernyi eshetőség van!


A következő lépés, hogy ha kellő marhaság el van nálad raktározódva, és ezek össze is illenek, EKKOR találhatod ki, hogy ezeket megvalósítod egy sorozatban!
Csak akkor tudsz igazán Minőségi saját műbe kezdeni, ha van elég már eleve rendelkezésedre álló poén, amiket mindenképpen fel akarsz használni, és csak a köztes részeket találod ki útközben.
Azt kérded miért lett sikeres Zoli és a Hebi-s Barmok, mikor az elején borzasztó volt a rajzolás és a minőség?
Mert voltak benne érdekes karakterek, egyéni volt, és a történet felkeltette az érdeklődésedet, ugyanis Zoli ÉRT a történetíráshoz, és kész ötletekkel indult!


Ám a legtöbben láthatóan a következőképp csinálják a dolgot. Eldöntik, hogy Ők márpedig Sorozatot fognak készíteni erre meg erre az alapra... De nem tudják miről szóljon! Nem tudják mit akarnak belerakni! Nem tudják, hogyan tegyék érdekessé a karaktereket. Nincsen a fejükben Semmilyen terv arra, hogy merre akarnak indulni. Mi lesz ennek az eredménye?
Erőltetett viccek, Kusza összefüggéstelen történet, ócska rögtönzések, és akaratlan Másolás!
És ilyenkor ne csodálkozzon senki ha lehúzzák a művét.


Mi a végső konklúzió?
A SOROZATOK KÉSZÍTÉSÉT NEM SZABAD ERÖLTETNI! HA NEM JÖN AZ ALAP MAGÁTÓL, NE KEZDJ BELE!
AZ ÖTLETEK SZÜLIK A SOROZATOT, ÉS NEM A SOROZAT SZÜLI AZ ÖTLETEKET!


Ergó: 
NE Csak azért csináld a sorozatot, mert más híres lett tőle, hanem azért mert van egy alapod, amit előtte saját kútfőből szedtél össze. Ami a tied! Először győződj meg róla, hogy Képes vagy rá!
Amíg nem tudod meg, hogy a poénjaidat mások is értékelik-e; amíg nincsen alapműveltséged, tájékozottságod; ameddig nincs forrásod amiből dolgoznál addig NE kezdj semmibe, mert nem fog jól elsülni!


A Jó munka Sok felkészülés eredménye! Az igazán jó ötletek/poénok azok, amiket évek múltán sem felejtesz el. Addig minden csak erőltetett próbálkozás.


Ezt mind Saját bőrömön tapasztaltam, saját bukásokon keresztül értettem meg, úgyhogy kérlek ne ignoráljátok írásom, hanem próbáljátok elfogadni!


Peace, és sok szerencsét! ;)

9 megjegyzés:

  1. Épp ezért hagytam abba az SNY-t ha kérdezné valaki. Mindezeket tudva jobban koncentrálok majd az új sorozatra. Akár hiszed akár nem ahogy olvastam a bejegyzésed egyre több ötlet ugrik ki a fejemből, amiket persze gyorsan leírok :D Mégegyszer Kösz

    VálaszTörlés
  2. Matten ha nincs igazad csípjenek belém!Ez a rövid kis Petőfi Sándor költemény elgondolkoztatott a NAP jövőjén!

    VálaszTörlés
  3. Matten a valaha volt legbölcsebb "őrült"

    VálaszTörlés
  4. nos én is egy sorozat készítésére adtam a fejem, kb 3 hónapja tervezem, mert a rajzolást gyakorolnom kelett és a mikóm sem volt jó.www.bleachnotes.blogspot.com

    VálaszTörlés
  5. szem előtt fogom tartani ezt a bejegyzést^^

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépen köszönöm ezt a bejegyzést nagyon sokat segített nekem :) Én épp ezért nem kezdtem el egy sorozatot. Ötlet lett volna de valahogy nem éreztem elég igényesnek csak szánalmas próbálkozások voltak. De most hogy ezt elolvastan van kiindulási alap :) Lehet hogy mégegyszer neki kéne futnom. Köszönöm Matten *-*

    VálaszTörlés
  7. Innen minden világos és értem is, csak egy haverral elkezdtünk egy sorozatot és arról fogalmam sincs, hogy, hogyan kell megcsinálni.Nem tom, hogy hogy kell összevágni a képkockákat, sza'l így ennek nincs is értelme.Reméltem, hogy ezt is leírod a blogban.Ugyhogy, ha valaki tud segíteni akk szóljon.....Am' kössz' a hasznos infókat!THX!

    VálaszTörlés
  8. Én nemrég kezdtem bele egy sorozatba. Miközben kitalálom a cselekményt, a poénokat és egyéb kellendő cuccokat, eszembe jut ez a kis segítség, és mindent alaposan átgondolok, mielőtt összevágnám a képet, felvenném a hangot stb. Persze az összes rész nem sikerülhet tökéletesen, de szerintem a sorozatomnak van jövője :D am a Bleach Kurtított Sorozatról van szó :D

    VálaszTörlés
  9. Szervusz Matten!
    Én is indítottam egy sorozat félét, bár az enyém nem mozgókép, hanem írásos sorozat. A címe Dinka Villa és egy valóságshow paródiának felel meg.
    Szeretném kikérni a véleményedet, hogy szerinted milyen?
    http://dinkavilla.blog.hu remélem számíthatok a tanácsaidra, mert az írásod meggyőzött arról, hogy értesz hozzá. Hello!

    VálaszTörlés